Počela je ugradnja Energy Box uređaja u unijanske domove

ETK tim

Nakon duge pauze uzrokovanje Covid-19 pandemijom, ekipa Ericsson Nikole Tesle je nastavila sa instalacijama Energy Box uređaja po obiteljskim kućama koji će omogućiti aktivan nadzor i upravljanje kućanskim uređajima.

Energy Box sa pripadajućim setom senzora

Kako izgleda instalacija?

Za početak ovog dijela projekta odabrana su četiri unijanska kućanstva koja su iskazala interes za sudjelovanjem u projektu. Sama instalacija je vrlo jednostavna jer se svodi na obilazak korisnikove lokacije, identifikaciju najboljeg mjesta za montažu Energy Box-a, te montažu raznih senzora lijepljenjem. Senzori komuniciraju sa Energy Box-om bežično putem ZigBee bežične mreže.

Pogledajmo to na primjeru jedne od instalacija – pekare Crosta.

pekara
Prva instalacije kod krajnjih korisnika

Prvi korak je pregled lokacije i utvrđivanje najboljih mjesta za senzore. Nakon toga se senzori zalijepe samoljepljivom trakom ili pričvrste vijkom gdje je podloga neadekvatna za lijepljenje. Osim senzora montiraju se i pametne utičnice koje omogućavanju mjerenje potrošnje ali i upravljanje trošilima.

Glavna mjerna točka na ulazu u objekt uređaj (tzv. prosumer) koji omogućava precizno mjerenje potrošnje energije u kućanstvu, a omogućava i priključenje solarnih panela koji se mogu montirati na krov kuće. U tom slučaju integralno mjerimo potrošnju i proizvodnju energije po svakom kućanstvu.

Prosumer – mjeri potrošnju energije iz više izvora – mreža, solarna centrala ili baterija

Nakon instalacije senzora pristupa se podešavanju Energy Box uređaja. Postoje dvije vrste – Energy Box sa SIM karticom koji se samostalno može spojiti na 4G mrežu mobilnog operatera (A1 u našem slučaju), i Energy Box koji se spaja na postojeću WiFi ili LAN mrežu u kućanstvu. Energy Box napaja se iz mrežne utičnice od 220 V, ima malu bateriju, no njen kapacitet je svega nekoliko sati i služi za premošćivanje manjih prekida u napajanju. Stoga je uređaju potrebno osigurati trajno napajanje (neki stanovnici imaju praksu kompletno isključiti električnu energiju pri odlasku sa Unija) – to nije loša praksa, ali treba osigurati da Energy Box ima stalno napajanje.

Korisničko sučelje

Nakon što je Energy Box povezan na mrežu, može se obaviti i podešavanje Insulae korisničkog sučelja. U primjeru pekare Crosta ono ovako izgleda. Vidljivi su priključeni senzori koji su u raznim statusima, a prikazana je i ukupna potrošnja energije trošila koja su spojena preko pametnih utičnica.

Korisničko sučelje sa pregledom svih uređaja i senzora
Potrošnja pojedinačnog trošila – u ovom slučaju škrinje, lijepo se vidi režim rada uređaja.
Detektor pokreta točno bilježi prisutnost kupaca u pekari.

Osim pekare uređaj je montiran i u nekoliko privatnih kuća, u sljedećem primjeru osim već navedenog mjerimo i razinu vode u šterni, a kontrolira se i podno grijanje.

Instalacija u jednoj od privatnih kuća

Bilo je tu i zanimljivih detalja :), pogledajte u kratkom filmskom zapisu montažu i objašnjenje korisničkog sučelja.

Kako dalje, tko može biti korisnik sustava?

Ovo je samo početak šire instalacije na Unijama, nadamo se da će se i drugi mještani pridružiti projektu i osigurati da se i njihova kuća pretvori u pametnu!

Instalacija i oprema su besplatni – zašto ne probati?

Zainteresirani se mogu javiti na mail damir.medved@ericsson.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *