Insulae projekt na Mipro 2022

Grupa autora sa Insulae projekta – Damir Medved (ENT), Lea Perinić (REA Kvarner), Matea Jarak (WWF Adria) sudjelovala je na međunarodnom skupu Mipro 2022 koji se održao u Opatiji od 23. do 27.5.2022.

Predstavljen je znanstveni rad na temu prihvaćanja rezultata projekta Insulae od strane žitelja otoka Unija, kao i naučene lekcije koje bi se trebale primjenjivati u nekim novim projektima.

Digitalizacija i uvođenje novih tehnologija u svakodnevni život otočana puno je veći izazov nego što se to obično podrazumijeva. Problemi su brojni, od nedovoljne educiranosti i zainteresiranosti otočana (stalnih stanovnika ali i vikendaša), pa sindroma “ne u svom dvorištu” do niza različitih vanjskih prepreka kao i ustaljenih obrazaca djelovanja i ponašanja koji otežavaju prihvaćanje novih ideja ili inicijativa. Često se griješi sa „helikopterskim“ pristupom provedbi projekta, gdje se rješenja uvode bez temeljitijeg osvještavanja i edukacije stanovništva, a to stvara probleme u kontekstu postizanja dugoročne održivosti.

Primjer hrvatskog otoka Unije demonstriran u kontekstu projekta H2020 INSULAE koji je u tijeku, a posvećen je uvođenju inovativnih energetskih pristupa i tehnologija na otocima Europske unije, jasno oslikava s kakvim se izazovima susreo projektni tim i kako su im pristupili kako bi realizirali ciljeve projekta. Problem prihvaćanja tehnologije i digitalizacije zajednički je, međutim, i drugim malim otočnim sredinama. Ovaj rad predstavlja praktična iskustva iz prve faze projekta Insulae stečena u interakciji sa stanovnicima Unije, te daje stručne preporuke za novi pristup digitalizaciji otoka i poziva na cjelovitije upravljanje digitalnom tranzicijom otoka.

Možemo izdvojiti zakljičak da je potreban bitno veći angažman “društvenjaka” – sociologa, komunikatora, stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj i sl. ukoliko se želi prihvaćanje ovakvih projekata, te da je socijalno i emotivno osviješten pristup korisnicima značajniji od stručno-tehničkih objašnjenja.

Više možete saznati iz objavljenog rada (na engleskom):


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *