Sunset 2021: Otočani sudjelovali u nizu informativnih i edukativnih događanja

Predstavnici hrvatskog dijela konzorcija projekta INSULAE boravili su proteklog tjedna na Unijama u okviru provedbe redovnih projektnih aktivnosti, a na poziv organizatora aktivno su se uključili i u provedbu niza događanja Sunset Unije Ekološkog festivala koji se provodio na otoku.

Sunset Unije (raznoliki) Festival cjeloljetni je festival umjetnosti, kulture, ekologije, tehnologije i športa na otoku Unije, svojevrsni „festival u festivalima“ u organizaciji Udruge RibiRibi te uz potporu brojnih podržavatelja, a od 13.-16. srpnja odvijao se ekološki program festivala.

Područje energetike usko je isprepleteno s politikama zaštite okoliša, a provedba EU projekta INSULAE u okviru kojega se teži doprinijeti energetskoj samodostatnosti otoka Unije bila je motiv da se teme vezane uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije pokušaju dodatno približiti svim generacijama Unijana.

U realizaciji programa Ekološkog festivala sudjelovali su predstavnici Regionalne energetske agencije Kvarner, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Ericssona Nikola Tesla d.d., Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj d.o.o. te  WWF Adria – Udruge za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti, a događanja su se odvijala u prostorijama VMO Unije.

Trodnevne edukativno-informativne aktivnosti započele su DIY („do it yourself“) radionicom za male unijske znanstvenike, nakon čega je uslijedio niz edukativnih izlaganja za odrasle, kao i razgovor s mještanima o INSULAE aktivnostima koje se odvijaju na otoku.

Organizirani su još i vođeni posjet i demonstracija rada unijskog desalinizatora, prezentacije INSULAE EnergyBoxa, radionica izgradnje meteo stanice te još jedna radionica za najmlađe na temu umjetne inteligencije, dronova i samohodnih vozila, uz demonstraciju. Usto, u zainteresiranim kućanstvima ugrađeni su besplatni INSULAE EnergyBox uređaji, a u tijeku su predbilježbe i za novi krug ugradnje najesen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *