Što je zajedničko Cresu, Lošinju, Korčuli, Hvaru, Braču, Krku i Unijama?

REA Kvarner_webinar 9 6 2020

Otoci iz naslova među prvim su hrvatskim otocima koji su se opredijelili za dekarbonizaciju i pokrenuli kotač energetske tranzicije. Kako teku njihove aktivnosti na polju energetske učinkovitosti i prilagodbe klimatskim promjenama predstavili su na webinaru koji su 9. lipnja organizirali Regionalna energetska agencija Kvarner i Ured Sporazuma gradonačelnika, u suradnji s međunarodnim udruženjima FEDARENE i DAFNI. Tema webinara bila je: “Jačanje položaja otočnih zajednica pri ostvarivanju energetskih i klimatskih ciljeva”.

Europska komisija pokrenula je 2017. godine inicijativu „Čista energija za EU otoke“ kako bi podržala dekarbonizaciju otoka te kroz osnivanje Tajništva za otoke osigurala otocima tehničku pomoć u izradi projekata s ciljem tranzicije na čistu energiju.
U okviru webinara predstavljen je tijek energetske tranzicije otoka Cresa, Lošinja, Korčule, Hvara, Brača, Krka i Unija te načini na koje potpisnici Pakta o otocima ili Sporazuma gradonačelnika mogu dobiti podršku u realizaciji energetskih planova kao što su otočni iSEAP/SEAP/SECAP, kao i njihovoj prilagodbi klimatskim ciljevima 2030. Također, predstavljen je jedan priobalni primjer lokalnog procesa adaptacije na klimatske promjene, iniciran kroz EU projekt Joint_SECAP.

Razmjena iskustava otočana i svih uključenih pokazala se iznimno korisnom te rezultirala s prijedlogom da se slična predstavljanja primjera dobre prakse i pozitivnih otočnih priča nastave organizirati i u budućnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *