Insulae – Arhitektura pametnog otoka

Što želimo postići?

Ideja ovog projekta je stvoriti osnovu za samostalan Otok koji će s energetske, vodoprivredne i ekološke perspektive biti neovisan o kopnu.

Energetska neovisnost može se postići korištenjem obnovljivih izvora energije (fotonaponskih panela) za opskrbu električnom energijom, vodoprivredna neovisnost postiže se korištenjem postrojenja za desalinizaciju koje osigurava dovoljnu količinu pitke svježe vode, a ekološka neovisnost korištenjem najnovijih informacijskih tehnologija za nadzor i optimizaciju potrošnje (IoT platforma za praćenje proizvodnje i potrošnje).

Važan aspekt projekta je i mogućnost prezentacije podataka u realnom vremenu kako za pojedinačna kućanstva tako i za cijeli otok.

Insulae_Public

Što je pametna kuća?

Pametna kuća predstavlja tehnološko rješenje kojim se nadziru svi elementi proizvodnje i potrošnje električne energije i vode, omogućava i aktivno upravljanje sa trošilima u kućanstvu, a može se koristiti i za nadzor sigurnosti objekata, medicinski nadzor bolesnika i starijih osoba i brojne druge funkcije. Srce sustava predstavlja Energy Box odnosno uređaj na koji se spajaju razne vrste senzora, kamera i mjernih uređaja. Sam uređaj obrađuje podatke i prema potrebi šalje informacije prema centralnom sustavu na daljnju obradu i koordinaciju sa drugim dionicima.

Korisnici sustava mogu personalizirati svoje podatke i informacije na korisničkom sučelju. Dodavanje novih uređaja i senzora je vrlo jednostavno i podaci su odmah vidljivi.

Što je Pametna poljoprivreda?

Jedan od zanimljivih scenarija koji će se ispitivati na Unijama je i inteligentno upravljanje sustavima za navodnjavanje okućnica. Prikupljanje i način korištenja oborinskih voda, količine vode u individualnim rezervarima (šternama) i meteorološki podaci koristiti će se za optimizaciju korištenja vode uz pomoć analitičke platforme bazirane na strojnom učenju i algoritmima umjetne inteligencije.

 

Što je Ericsson NT IoT Platforma?

Radi se o jezgri sustava pametnog otoka Unije, to je točka u koju se slijevaju sve prikupljene informacije, vrši njihova obrada i donose odluke. Ona je ujedno i točka integracije sa sustavima višeg reda (Insulae EU) te lokalnim partnerima (VIOCL, HEP). Povezivanje sve opreme riješeno je uz korištenje A1 mobilne 4G i 5G infrastrukture.

Više informacija o realizaciji projekta biti će dostupno tijekom naredne 3 godine koliko će se projekt provoditi na Unijama.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *